Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Herbaty czerwone

Herbaty czerwone (Hei cha), zwane również pu-erh, należą do postfermentowanych, dojrzewających. Są produkowane w chińskiej prowincji Yunnan. Chińczycy określają kolor herbaty na podstawie barwy naparu (w Europie na podstawie koloru liści), pu-erh uznawana jest więc przez nich za herbatę czarną.

Pu-erh produkuje się inaczej niż pozostałe odmiany herbaty. Świeże liście są poddawane procesowi więdnięcia, a następnie podgrzewane. Wyższa temperatura przyczynia się do niszczenia enzymów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Listki roluje się i miażdży. Jeśli pogoda sprzyja, suszy się je w słońcu (Wówczas herbata jest smaczniejsza i droższa). Suche podgrzewa się na parze, zgniata i formuje w dyski lub prostokątne kostki albo pozostawia luźno (taka forma pu-erh nazywa się maocha). Przykrywa się je specjalnym materiałem i pozostawia na co najmniej rok. Ciepłe wilgotne powietrze i stały dostęp tlenu powodują że herbata przechodzi powolną mikrobiologiczną fermentację, podobnie jak kompost. Leżakowanie liści może trwać nawet 50 lat, ale musi odbywać się w ściśle kontrolowanych warunkach. Jeśli fermentacja trwa krócej, liście przybierają czerwony kolor, jeśli dłużej, barwią się na ciemnobrązowo.

Mimo że skompresowane herbaty pu-erh najczęściej występują w postaci płytek, mogą być także formowane np. w kwadraty, miseczki, trójkąty, piłki, cienkie dyski. Są też takie, które przypominają ptasie gniazda, grzyby lub melony. Czasem zawija się je w liście bambusa lub banana. Najbardziej ceniona jest Bing Cha w kształcie dysku.

By zaparzyć skompresowaną herbatę, należy rozkruszyć ją w palcach lub nożem, a następnie pozostawić we wrzątku na maksymalnie pięć minut. Napar z pu-erh ma głęboki czerwony kolor, intensywny ziemisto-błotny, pleśniowy zapach i smak. Ceniona jest ze względu na właściwości lecznicze (nie wszystkie potwierdzono badaniami). Uważa się, że wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, reguluje poziom cholesterolu, poprawia przemianę materii i oczyszcza organizm. Cena kilograma najlepszej jakości pu-erh, leżakującej wiele lat, może wynosić nawet 8000 dolarów.

Źródło: Herbata. Moc smaku i aromatu - Justyna Mrowiec

 

null


Zalecany sposób parzenia:
Proponujemy zalać 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml) wodą o temperaturze ok. 90 st. Celsjusza (tj. 2 minuty po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 2 do 4 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

Pu Erh o smaku wiśniowo-rumowym Pu Erh o smaku wiśniowo-rumowym
Cena: 11,95 zł (netto: 9,72 zł )
op.
zobacz więcej
Pu Erh Red Orange Pu Erh Red Orange
Cena: 13,95 zł (netto: 11,34 zł )
op.
zobacz więcej
Oolong Oolong
Cena: 9,95 zł (netto: 8,09 zł )
op.
zobacz więcej
Aksamitny pocałunek Aksamitny pocałunek
Cena: 13,95 zł (netto: 11,34 zł )
op.
zobacz więcej
Ognisty Smok Ognisty Smok
Cena: 13,95 zł (netto: 11,34 zł )
op.
zobacz więcej
Pu Erh Fitness Pu Erh Fitness
Cena: 13,95 zł (netto: 11,34 zł )
op.
zobacz więcej
Pu Erh Rio Pu Erh Rio
Cena: 13,95 zł (netto: 11,34 zł )
op.
zobacz więcej

Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 100,00 zł.

Blog wpisy
Cenniki do pobrania
Produkt dnia
Pudełko z obwolutą na prezent
Pudełko z obwolutą na prezent
4,90 zł 3,98 zł
szt.
Pudełko na herbatę - Dzień Matki
Pudełko na herbatę - Dzień Matki
1,90 zł 1,54 zł
szt.
Pudełko na herbatę - Dla Nauczyciela
Pudełko na herbatę - Dla Nauczyciela
1,90 zł 1,54 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl