Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Herbaty zielone (Lü Cha) są niefermentowane, czyli niepoddawane procesowi utleniania. Po więdnięciu liście podgrzewa się na parze, co niszczy większość zawartych w nich enzymów odpowiedzialnych za utlenianie. Dzięki temu liście zachowują zielony kolor, a napar przybiera oliwkowożółty, słomkowy lub cytrynowożółty odcień. Po odparowaniu wody są zwijane. Często skręca się je ręcznie, dlatego niektóre rodzaje herbaty zielonej mają charakterystyczny wygląd, np. Gunpowder kształtem przypomina sprężynki, Precious Eyebrows - brwi, a Green Snail Spring - spirale. Po zwinięciu liście są suszone.

Różne odmiany herbaty zielonej mogą mieć nieco inny smak i kolor. Cechy te zależą w dużej mierze od miejsca uprawy i sposobu obróbki liści. Na przykład japońską senchę robi się z roślin wystawionych na bezpośrednie działanie słońca. Z kolei herbata gyokuro (jedna z najdroższych i najbardziej cenionych przez smakoszy) jest produkowana z liści drzewek rosnących przez 20 dni w cieniu. Tym, co łączy wszystkie herbaty zielone, jest delikatny naturalny smak, określany nierzadko jako trawiasty. Czasem dodaje się do nich kwiaty jaśminu, wiśni, skórki pomarańczy lub cytryny albo suszone kawałki owoców np. maliny i żurawiny.

Herbata zielona uchodzi za najzdrowszą. Pominięcie procesu utleniania sprawia, że w liściach zostaje maksymalna ilość przeciwutleniaczy, które mają prozdrowotne właściwości, m.in. zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, wspomagają pracę serca, a przy zachowaniu odpowiedniej diety pomagają w spalaniu tłuszczu.

Herbaty niefermentowane pija się głównie w Chinach i Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni stanowią one podstawę ceremonii parzenia i picia. W Europie są mniej popularne, choć do końca XIX w. pito głównie takie. W Polsce zielone herbaty stanowią jedynie 10% sprzedawanych herbat.

Źródło: Herbata. Moc smaku i aromatu - Justyna Mrowiec

null

Zalecany sposób parzenia:
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Napar gotowy!


 

China Gunpowder Super China Gunpowder Super
Cena: 9,95 zł (netto: 8,09 zł )
op.
zobacz więcej
Japan GEN MAI CHA Japan GEN MAI CHA
Cena: 11,95 zł (netto: 9,72 zł )
op.
zobacz więcej
Japan Sencha Kagoshima Japan Sencha Kagoshima
Cena: 24,45 zł (netto: 19,88 zł )
op.
zobacz więcej
Japońska Sencha Japońska Sencha
Cena: 13,95 zł (netto: 11,34 zł )
op.
zobacz więcej
Matcha 50g Matcha 50g
Cena: 21,90 zł (netto: 17,80 zł )
szt.
zobacz więcej
Tai Ping Hou Kui Tai Ping Hou Kui
Cena: 42,45 zł (netto: 34,51 zł )
op.
zobacz więcej
Yun Ming zielony Yun Ming zielony
Cena: 24,45 zł (netto: 19,88 zł )
op.
zobacz więcej

Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 100,00 zł.

Blog wpisy
Cenniki do pobrania
Produkt dnia
Pudełko z obwolutą na prezent
Pudełko z obwolutą na prezent
4,90 zł 3,98 zł
szt.
Pudełko na herbatę - Dzień Matki
Pudełko na herbatę - Dzień Matki
1,90 zł 1,54 zł
szt.
Pudełko na herbatę - Dla Nauczyciela
Pudełko na herbatę - Dla Nauczyciela
1,90 zł 1,54 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl